Slakken

 
Zoeken.nl - Zoek in alle zoekmachines
Cabla - Maak zelf ook een kabel over Slakken
Op zoek naar Slakken? - Zoek Slakken in alle zoekmachines
Start een campagne - jouw website over Slakken, direct in beeld
 
Home
 
Nieuw bericht
 
Forum info
 
Zoeken
 
 Onderwerp
toevoegen aan favorieten lijst Slakken > Forum > Slakken recepten > Slakken eten vanuit je tuin
  Igor  1. Geplaatst op 07 mei 2009 om 10:40 uur   quotenieuw berichtemailedit 

 

(Dit is een email, welke ik hier publiceer voor iedereen te zien)

Segrijnslakken kun je helemaal eten, van de Helix pomatia wordt de pancreas verwijderd http://www.neerlandstuin.nl/ziekplagen/slakken.html maar bij de Segrijnslak (Helix aspersa aspersa, thans Cornu aspersum) hoeft dit niet. Dus de keuze is aan jouw. Als je de slak uit zijn huisje haalt, zie je de organen (in het slakkenhuisvormige gedeelte). Deze kun je eventueel van de voet afsnijden en de voet bewaren. Nogmaals, dit is niet nodig.

Nu het basis recept.
Zorg dat je een rieten mand hebt. Hierin doe je de slakken. Op de bodem van de mand leg je op een schoteltje wat meel, eventueel vermengd met wat (gedroogde) kruiden, ikzelf doe er ook een puntje zout doorheen mengen. Ook zet ik een kopje met een beetje water neer. Deze situatie laat ik zo voor twee a drie dagen. Dit is, om de slakken 'schoon te spoelen' van eventuele plantenresten uit je tuin. Na deze periode haal ik het eten en drinken eruit en laat ze nog minstens twee dagen zo staan. Normaal reken ik een week voor deze bewerking.

Na deze periode spoel je de slakken goed schoon en volgt het moment van de eerste bereiding. Gordon Ramsey legt de levende slakken in de vriezer, om ze te verdoven en gooit ze daarna in kokend water. Ikzelf volg de Spaanse methode. Deze is veel wreder, naar zorgt voor malsere en 'grotere slakken.'

De Spaanse methode is alsvolg (en hou voor de Gordon Ramsey methode dezelfde kooktijd aan). Je zet koud water op een matig vuur en doe de slakken er direct in. Ze hebben niet zozeer last van het warmer wordende water (zegt men), alswel van het water zelf, dus ze proberen eruit te kruipen; hierdoor worden ze mooi groot. Als het water kookt, doe je na een minuut een flinke hand zout erbij. Na nog een minuut koken, doe ik er een klein scheutje azijn bij. Het slijm komt nu los en laat het nog een minuut doorkoken. Hierna pak je een slak (even afkoelen onder koud water) en als de slak makkelijk loslaat, zijn ze gereed voor de eerste behandeling.

Spoel de slakken goed af onder de lopende kraan; haal ze uit de huisjes en spoel ze wederom heel goed af.

Nu komen we aan de tweede en nog niet eens laatste bereiding. Er zijn twee methodes, de Franse en de traditionele methode. De traditionele methode is een snellere bereiding, maar ik volg de Franse Chef methode.

Traditionele methode.
Breng water aan de kook met een bouquet-garni http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/bijgerechten/bouquet-garni-3832.html en een beetje zout. Naar smaak ook wat knoflook. Doe de slakken erin en laat dit 45 tot 60 minuten op een matig vuur koken. Zodra de slakken mals zijn (eventueel proeven), zijn ze gereed voor gebruik.

Franse Chef methode.
Deze levert de beste en meest malse slakken op. Doe een bouquet-garni, eventueel wat zout en knoflook in koud water. Doe de slakken hierin en zet het op een laag vuur. Het mag niet koken en moet ongeveer 70c zijn. Dit laat je overnacht staan (6 uur) en laat de slakken daarna afkoelen in het vocht. Na goed afgekoeld te zijn, de slakken in het vocht in de koeling zetten en 's-avonds gebruiken voor een recept. Dit is de beste methode.

Recept http://www.google.nl/search?hl=nl&q=Slakken+recept&meta=
Thans zijn de slakken klaar voor gebruik in een recept. Ikzelf frituur ze graag. Ik doe ze door meel, geklopt ei en paneermeel (verrijkt met kruiden, peper en zout) heenhalen en zorg dat ze goed bedekt zijn. Ik maak een sausje van gesmoten boter, veel knoflook en gesneden peterselie erbij. Even frituren tot ze goudbruin zijn.

Eet smakelijk !

  Gideon  2. Geplaatst op 28 oktober 2009 om 19:52 uur   quotenieuw berichtemailedit 

 

Lees dit zelf nog eens

Ikzelf volg de Spaanse methode. Deze is veel wreder, naar zorgt voor malsere en 'grotere slakken.'

Stomme klootzak. Jij behoort tot de orde van mensen die ook een puppie zouden doodknuppelen omdat het vlees dan malser smaakt. Ik hoop dat ik je ooit tegenkom. Zomaar. En je dan lekker op je lelijke tronie sla.

  Martijn  3. Geplaatst op 28 oktober 2009 om 20:06 uur   quotenieuw berichtemailedit 

 

Hey Igor,

Dank voor het recept van dit lekkere scharreldier, Jammer dat Gideon van de SuperdeBoer/C1000/AH kilo-knaller er zo weinig van begrijpt. Tikkie primaire reactie van hem ook, maar ja, wel grappig meteen.

Groeten, Martijn



  Berend  4. Geplaatst op 28 oktober 2009 om 20:20 uur   quotenieuw berichtemailedit 

 

Hey Igor,

Heel origineel recept. Een kant van slakken die ik nog niet kende. Eigenlijk wel het proberen waard.

En Gideon, staat er nou niet bij dat het een email is die Igor ontvangen heeft en plaatst? Hij heeft het dus niet zelf bedacht. Daarnaast is je reactie ongelofelijk simpel. Het is een slak! Ook jij snapt het verschil tussen puppies en slakken wel.

Groeten,

Berend.

  Chris  5. Geplaatst op 29 oktober 2009 om 10:58 uur   quotenieuw berichtemailedit 

 

Slakken te koop, achatina fulica of agaatslak. De meest verkochte slak in de supermarkt, maar dan vers en niet geimporteerd uit afrika:

http://link.marktplaats.nl/290392799

EDIT:
Dit bericht is gewijzigd door: Chris op 29 oktober 2009 om 11:06:18



  Peterjan  6. Geplaatst op 13 mei 2013 om 00:08 uur   quotenieuw berichtemailedit 

 

QUOTE:
Op 13 november 2010 om 11:46 schreef Igor het volgende:
(Dit is een email, welke ik hier publiceer voor iedereen te zien)

Segrijnslakken kun je helemaal eten, van de Helix pomatia wordt de pancreas verwijderd http://www.neerlandstuin.nl/ziekplagen/slakken.html maar bij de Segrijnslak (Helix aspersa aspersa, thans Cornu aspersum) hoeft dit niet. Dus de keuze is aan jouw. Als je de slak uit zijn huisje haalt, zie je de organen (in het slakkenhuisvormige gedeelte). Deze kun je eventueel van de voet afsnijden en de voet bewaren. Nogmaals, dit is niet nodig.

Nu het basis recept.
Zorg dat je een rieten mand hebt. Hierin doe je de slakken. Op de bodem van de mand leg je op een schoteltje wat meel, eventueel vermengd met wat (gedroogde) kruiden, ikzelf doe er ook een puntje zout doorheen mengen. Ook zet ik een kopje met een beetje water neer. Deze situatie laat ik zo voor twee a drie dagen. Dit is, om de slakken 'schoon te spoelen' van eventuele plantenresten uit je tuin. Na deze periode haal ik het eten en drinken eruit en laat ze nog minstens twee dagen zo staan. Normaal reken ik een week voor deze bewerking.

Na deze periode spoel je de slakken goed schoon en volgt het moment van de eerste bereiding. Gordon Ramsey legt de levende slakken in de vriezer, om ze te verdoven en gooit ze daarna in kokend water. Ikzelf volg de Spaanse methode. Deze is veel wreder, naar zorgt voor malsere en 'grotere slakken.'

De Spaanse methode is alsvolg (en hou voor de Gordon Ramsey methode dezelfde kooktijd aan). Je zet koud water op een matig vuur en doe de slakken er direct in. Ze hebben niet zozeer last van het warmer wordende water (zegt men), alswel van het water zelf, dus ze proberen eruit te kruipen; hierdoor worden ze mooi groot. Als het water kookt, doe je na een minuut een flinke hand zout erbij. Na nog een minuut koken, doe ik er een klein scheutje azijn bij. Het slijm komt nu los en laat het nog een minuut doorkoken. Hierna pak je een slak (even afkoelen onder koud water) en als de slak makkelijk loslaat, zijn ze gereed voor de eerste behandeling.

Spoel de slakken goed af onder de lopende kraan; haal ze uit de huisjes en spoel ze wederom heel goed af.

Nu komen we aan de tweede en nog niet eens laatste bereiding. Er zijn twee methodes, de Franse en de traditionele methode. De traditionele methode is een snellere bereiding, maar ik volg de Franse Chef methode.

Traditionele methode.
Breng water aan de kook met een bouquet-garni http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/bijgerechten/bouquet-garni-3832.html en een beetje zout. Naar smaak ook wat knoflook. Doe de slakken erin en laat dit 45 tot 60 minuten op een matig vuur koken. Zodra de slakken mals zijn (eventueel proeven), zijn ze gereed voor gebruik.

Franse Chef methode.
Deze levert de beste en meest malse slakken op. Doe een bouquet-garni, eventueel wat zout en knoflook in koud water. Doe de slakken hierin en zet het op een laag vuur. Het mag niet koken en moet ongeveer 70c zijn. Dit laat je overnacht staan (6 uur) en laat de slakken daarna afkoelen in het vocht. Na goed afgekoeld te zijn, de slakken in het vocht in de koeling zetten en 's-avonds gebruiken voor een recept. Dit is de beste methode.

Recept http://www.google.nl/search?hl=nl&q=Slakken+recept&meta=
Thans zijn de slakken klaar voor gebruik in een recept. Ikzelf frituur ze graag. Ik doe ze door meel, geklopt ei en paneermeel (verrijkt met kruiden, peper en zout) heenhalen en zorg dat ze goed bedekt zijn. Ik maak een sausje van gesmoten boter, veel knoflook en gesneden peterselie erbij. Even frituren tot ze goudbruin zijn.

Eet smakelijk !




Ga naar:
Om Startkabel.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies:Prima, deze melding niet meer weergeven
X